Karp, tatar, a może dorsz – co okazało się najlepsze?. Za nami konkurs potraw wigilijnych w ZSP nr 2
Potrawy wigilijne to temat konkursu kulinarnego zorganizowanego przy współpracy z Ochotniczym Hufcem Pracy w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej przez ponad dwie godziny przygotowywali dzisiaj propozycje dań na wigilijny stół. Jury oceniało zarówno smak, estetykę podania jak i nakład pracy włożony w przygotowanie potraw.
10 dwuosobowych drużyn walczyło o cenne nagrody ufundowane przez Ochotniczy Hufiec Pracy.
Zwyciężyła propozycja Katarzyny Banasiak i Anny Gorczycy, które przygotowały tatara ze śledzia z musztardą francuską.
Drugie miejsce zajęły Kinga Peryga i Oliwia Pietryszka za dorsza w porach z parmezanem.
Trzecią nagrodę przyznano Katarzynie Cieślak i Kindze Samborskiej za tartę z kapustą i grzybami oraz barszcz czerwony.
Jury konkursu przyznało także 2 wyróżnienia dla Kingi Ciach i Martyny Grodzkiej za paszteciki drożdżowe z sosem grzybowym oraz dla Krzysztofa Płomińskiego i Macieja Kurzawy za przygotowanie karpia nadziewanego kaszą gryczaną i sernik.