PODZIEL SIĘ

54-letni szczercowianin odpowie za kradzież z włamaniem. To przestępstwo zagrożone karą do 10 lat pozbawienia wolności. Do zdarzenia miało dojść na terenie piekarni.

We wrześniu 2024 roku policjanci byli wezwani na interwencję, gdzie nieznany mężczyzna, po wypchnięciu płyty w ogrodzeniu, wdarł się na teren piekarni w Szczercowie. Na miejscu mundurowi zastali zgłaszającego oraz mężczyznę, który został ujęty na gorącym uczynku, zaraz po tym jak wdarł się na ogrodzony teren firmy. Funkcjonariusze wylegitymowali mężczyznę, którym okazał się 54-latek, znany miejscowej policji z wcześniejszego konfliktu z prawem. Był już wcześniej notowany za przestępstwa przeciwko mieniu. W rozmowie z policjantami tłumaczył, że przyszedł po swój rower, który wcześniej zostawił na terenie firmy. Sprawą zajęli się policjanci ze szczercowskiego posterunku, którzy dokładnie sprawdzili przedstawione przez niego okoliczności. W rozmowie z pokrzywdzonym śledczy ustalili, że miesiąc wcześniej na terenie piekarni miała miejsce kradzież z włamaniem, jednak z uwagi na brak czasu właściciel nie zawiadomił policji o tym przestępstwie. Podał, że w sierpniu 2024 roku nieustalony sprawca, po pokonaniu kłódki włamał się do budynku piekarni skąd ukradł ponad 800 złotych. Uciekając z łupem, na terenie firmy pozostawił wówczas rower, którym przyjechał. Okazało się, że wizerunek i zachowanie włamywacza zarejestrowały wówczas kamery monitoringu. Policjanci dokładnie przejrzeli jego zapis. Szybko wyszło na jaw, że sprawcą kradzieży z włamaniem jest ten sam mężczyzna, który 14 września 2024 wdarł się na teren firmy. 30 września, na podstawie zgromadzonego materiału dowodowego, podejrzany usłyszał zarzuty. Kradzież z włamaniem to przestępstwo zagrożone karą do 10 lat pozbawienia wolności. Za zakłócanie miru domowego grozi kara grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

źródło: KPP w Bełchatowie/nadkom. Iwona Kaszewska 

zdjęcie: freepik

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Informujemy, że na stronie ebelchatow.pl komentarze podlegają moderacji. Zostaną opublikowanie wkrótce po akceptacji.

Please enter your comment!
Please enter your name here