PODZIEL SIĘ

Tweet foto: NC+

Gieno Mientkiewicz, Nigel Slater i Rachel Khoo będą gwiazdami czerwcowych premier Kuchni+, kanału tematycznego platformy nc+. Między innymi dzięki nim widzowie poznają proste przepisy na smaczne potrawy z Francji, Wielkiej Brytanii, Włoch, Alp i Polski.

Już 1 czerwca startuje trzeci sezon autorskiej produkcji kuchni+ „Przez dziurkę od sera”. Program prowadzony przez znawcę polskich serów Giena Mientkiewicza przybliża widzom temat polskich serów. Prowadzący rozmawia z serowarami o cechach charakterystycznych danego sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena dwóch dań z wykorzystaniem sera, będącego głównym tematem odcinka. W trzecim sezonie gospodarz odwiedzi m.in. mleczarnię Lazur, gdzie produkowany jest najbardziej znany polski ser pleśniowy.

Na antenę kuchni+ wraca popularny brytyjski kucharz i krytyk kulinarny Nigel Slater. W programie „Nigel Slater: prosto i smacznie” popularny Brytyjczyk wprowadza widzów w świat prostych dań. Tym samym pokazuje, że każdy może w łatwy i przyjemny sposób przygotować smaczne i zdrowe dania. Gospodarz tworzy pary smaków, takich jak słodki i kwaśny czy ostry i łagodny. Przy każdym z tych unikalnych połączeń przygotowuje pasujące do tematu danie np. rabarbar w sosie karmelowym, kotlety wieprzowe z agrestem lub pstrąga z szynką parmeńską.

Z kolei seria „Paryskie gotowanie z Rachel Khoo” przedstawia nową wizję francuskiej kuchni. Tytułowa prowadząca to pełna pasji i kreatywnych kulinarnych pomysłów, mieszkająca we Francji Brytyjka malezyjskiego pochodzenia. Odkrywa przed widzami nowe spojrzenie na klasyczną francuską kuchnię. A to wszystko wprost z jej małego paryskiego mieszkania.

Włoskie sposoby na makaron zaprezentuje natomiast Michela Chiappa w „Po prostu po włosku”. Prowadząca jest sympatyczną Walijką pochodzącą z dużej włoskiej rodziny. Z tego powodu niemal od wczesnych lat dziecięcych przygotowywała dla swoich dwóch sióstr tradycyjne dania z wykorzystaniem makaronu. W serii ukazane są zarówno proste potrawy, jak i bardziej skomplikowane kulinarne kreacje. Zawsze jednak ich głównym składnikiem jest makaron.

Alpejskie smaki i aromaty będzie można poznać w serii „Kulinarne dziedzictwo Alp”. Jedną z jej części obejrzeli już uczestnicy 5. Kuchnia+ food film fest. Teraz widzowie stacji zobaczą wszystkie odcinki, które ukazują nie tylko zdumiewające widoki, ale też historie ludzi i niezwykłe ujęcia lokalnego jedzenia. Twórcy serii skupiają się na życiu ludzi mieszkających w górach. Dzięki nim będzie można z bliska zobaczyć alpejskie specjały i produkty, takie jak sery, ryby czy wędliny.

Z racji rozpoczynającego się lata Kuchnia+ zaprosi na premierę kolejnego programu z popularnej serii o River Cottage – „Lato w River Cottage”. Tym razem znany brytyjski szef kuchni odkrywa przed widzami kulinarne skarby letniego sezonu. Pokazuje sposoby na przyrządzenie m.in. pietruszkowego pesto, sernika z koziego sera czy ziemniaczanych gnocchi. Będzie można także zobaczyć jakie trunki przygotował Hugh, w tym świerkowe piwo czy wino kwiatowe.

NOWOŚCI CZERWCA W KUCHNI+

PRZEZ DZIURKĘ OD SERA: od niedzieli, 1 czerwca, 17:15
KULINARNE DZIEDZICTWO ALP: od niedzieli, 1 czerwca, 20:00
NIGEL SLATER: PROSTO I SMACZNIE: od wtorku, 3 czerwca, 22:00
LATO W RIVER COTTAGE: od soboty, 7 czerwca, 14:00
PARYSKIE GOTOWANIE Z RACHEL KHOO: od czwartku, 12 czerwca, 22:00
PO PROSTU PO WŁOSKU: od niedzieli, 15 czerwca, 16:45

Kanał dostępny w cyfrowej ofercie telewizyjnej DOLSAT HD i DOLSAT HD PLUS aktualna oferta dostępna jest na http://www.dolsat.pl/promocje/201403_prom_wiosenna/index24.php

Źródło: NC+TagiRozrywkaBełchatównc+kuchniagotowanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Informujemy, że na stronie ebelchatow.pl komentarze podlegają moderacji. Zostaną opublikowanie wkrótce po akceptacji.

Please enter your comment!
Please enter your name here